Skip to main content

Sigtuna

Aktuell information

2023- 06 - 01 MK

HGF Sigtunas årsmöte 
Årsmötet genomfördes onsdag 22 mars med drygt 50 personer på plats i Hyresgästernas Hus. Av dessa var det 45 personer som var röstberättigade. 
Val av styrelse, revisorer och valberedning genomfördes, men också val av förhandlingsdelegationer (för SigtunaHem och för det privata beståndet) samt ett antal kontaktpersoner i områden där det inte finns vald LH-styrelse.
Mötet inleddes med avprickning samtidigt som vi bjöd på soppa och smörgås följt av kaffe med godisbit, och avslutades med utdelning av förtjänsttecken (guld- silver eller bronsnål som tack för förtjänstfullt arbete för föreningen under 20, 10 respektive 5 år) 
Fem personer tilldelades silvernål och sju personer bronsnål. Ingen guldnål delades ut denna gång.
De som var närvarande vid mötet tackades med nål, diplom och ros. Övriga kommer att uppvaktas vid annat lämpligt tillfälle.

Hyra 2023
SigtunaHem
SigtunaHem yrkade 7,1 % från och med 1 januari 2023 och detta accepterade vi inte. Efter endast ett fåtal möten konstaterade SigtunaHem att vi stod alltför långt ifrån varandera och strandade förhandlingen. Ärendet lämnades till Hyresmarknadskommittén (HMK) som senare beslutade att hyreshöjningen skulle bli 4,5 % från 1 januari 2023.
Hyresgstföreningen och SigtunaHem bslutade därefter gemensamt att lägenheter i Sigtuna Stadsängar och på Centrumleden i Märsta skulle få en höjning med 2,25 %, anledningen var den redan höga hyresnivån.
SigtunaHem har beslutat att fördela den retroaktiva hyran, för januari till mars, på tre månadshyror. Ett beslut som vi i Hyresgästföreningen inte har några invändningar emot.

Privata värdar
Förhandlingar med privata värdar har genomförts och för flertalet har resultatet blivit 4,5% från och md 1 januari 2023. Den retroaktiva höjningen har i samtliga fall fördelats på samma antal månader som retroaktiviteten gällt.

Språkcafé
Vårens sista språkcafé genomförs tisdag 13 juni. Efter sommaruppehåll startar vi på nytt tisdag 29 augusti.
Varje tisdagskväll mellan kl 18.00 och 20.00 har vi språkcafé i Hyresgästlokalen på Mjölnergatan 4 A i Valsta.
Vi fikar och pratar, alla tillsammans eller i mindre grupper, om allt möjligt som kan vara av intresse.
Alla är välkomna (oavsett om man har personnummer eller inte) - både den som behöver träna på svenska språket och den som vill hjälpa andra att träna.
Vårt språkcafé är ingen skola, men vi hjälper gärna till med olika uppgifter om det behövs och vi har kunskaper för det.
Språkcaféet är ett samarbete mellan oss i HGF Sigtuna och  Vi är Valsta, SigtunaHem samt RF SISU Uppland.

Pensionärsklubb
Vi har fikaträffar en gång i månaden, ibland med något besök eller speciellt tema.
Alla pensionärer boende hos SigtunaHem, Victoriahem eller Rikshem är välkomna att var med i klubben.
Du måste anmäla dig om du vill vara med i klubben (och det gäller även för er som var anmälda tidigare, innan pandemin). Anmälan görs via mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 072 208 04 75.
Inbokade träffar under våren är 3 april, 8 maj och 12 juni. Samtliga kl 14.00 i Hyresgästernas Hus, Södergatan 50.

Grannsamverkan
Vi jobbar aktivt, tillsammans med berörda hyresvärdar, för att få igång grannsamverkan i våra bostadsområden. De områden som f n har startat grannsamverkan är Sätuna Norra, Lindvägen, Märstadal, Pilsbo, Buregatan, Sleipnergatan/Steninge Backe,  Magne-/Ymergatan, Centrala Valsta, Steningehöjden, Granit&Glimmer,  Tilgärdet, Väringavägen och Viggeby. 
Är du intresserad av att starta upp grannsamverkan där du bor, eller om du vill ingå i en redan uppstartad grupp - så är du välkommen att höra av dig via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Medlemsförmåner 
Som medlem kan du ta del av ett antal förmåner hos företag i kommunen - Oyyoyyoy, Restaurang  Kopparkitteln, Café Myntet/The Coin, Indian Paradise, Erdal Baklava, Cykelfix Sigtuna, Märsta Veterinärpraktik,Sigtuna Blommor, Presentklippet, Lil Toys och Festspecialisten.
Utförligare information hittar du under fliken medlemmar/medlemsförmåner.

Fortsätt läsa

Hyresgästernas Hus

 

 

 

- 2021-10-23 - MK 

Vi har vår föreningslokal – Hyresgästernas Hus – på Södergatan 50 i Märsta. Lokalen ingår i det boinflytandeavtal vi har tecknat med SigtunaHem.
Lokalen använder vi för egna möten, kurser och konferenser men vi hyr också ut den till andra föreningar för möten av olika slag. Våra egna lokala föreningar har dessutom tillgång till lokalen och kan utnyttja den vid behov t ex för att tillverka och trycka flygblad eller områdestidningar men också för möten om de saknar egen lokal eller om deras egen är för liten.

Lokalen är handikappanpassad och kompletterad med hörselhjälpmedel. Projektor och overhead finns naturligtvis. Köket är väl utrustat och har tillbehör för ca 50 personer.

Någon uthyrning till privata fester eller tillställningar förekommer inte. Kostnaden för att hyra vår lokal är 150 kr per tillfälle under dag- eller kvällstid och 300 kr för bokningar som gäller både dag och kväll. Eventuell uthyrning ska inte inkräkta på vår egen verksamhet och därför hyr vi endast undantagsvis ut under helger samt kvällstid på tisdagar och torsdagar. Föreningar som vill hyra lokalen bokar hos Margareta Karlsson på telefon 072 208 04 75.