SigtunaHem yrkar hyreshöjning med 7,1% för 2023.

Vi har fått ett rekordhögt yrkande från SigtunaHem, om det skulle bli verklighet riskerar många att tvingas flytta. Från Hyresgästföreningens sida ska vi naturligtvis göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Förhandlingarna startar 2 november då vi ska lämna ett motbud till SigtunaHem.

 
 

Vi förstår att det i dessa tider är extra utmanande ekonomiskt för SigtunaHem, bolaget räknar med kraftiga kostnadsökningarna. Vi hyresgäster drabbas också av höjda priser på el och inte minst på maten, och det slår hårt mot den privata ekonomin. Som privatperson har man det betydligt svårare att hantera detta än kommun och bolag. 

Vi kunde nyligen läsa att vår kommun har ett plusresultat på 230 miljoner. I det resultatet finns bland annat minst 7 miljoner som man plockat ut ur SigtunaHem. Fördelat på alla SigtunaHems lägenheter blir det 121,53/mån av hyran, som går till kommunens kassa. Tekniskt sett är det alltså 121,53/mån i extra skatt om man är hyresgäst hos SigtunaHem. Omräknat i procent motsvarar det en hyreshöjning med 1,23% om hyran är 10 000,-/mån

Vi uppmanar den styrande majoriteten (M,C,L,KD,SfS med stöd av SD) att avstå avkastning och aktieutdelning, för att om möjligt underlätta hyresförhandlingarna, och få ner höjningen på en rimlig nivå. Kommunen klarar uppenbarligen ekonomin utan dessa pengar, det är betydligt svårare för många av oss hyresgäster att få ihop ekonomin om höjningen skulle bli 7,1%. 

Tittar vi ut över hela Sverige så varierar yrkandena från 3 till 12%, så SigtunaHem ligger inte högst, men det är en klen tröst.

 

Hans Törnqvist

Ordförande

Hyresgästföreningen Sigtuna

 

 

Har ni frågor och funderingar som rör Hyresgästföreningens arbete - engagemang, boinflytande, bostadspolitik, förhandling m m - så är ni välkomna att höra av er till oss på e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 072-2080475