Skriv ut

 

 

Från årsmötet 17 juni 2021

Vårt årsmöte genomfördes denna gång digitalt, och var försenat pga pandemin. Vid årsmötet valdes en ny styrelse, innebärande en del förendringar. Anders Kotorman, Pernilla Käck och Hassan Farah lämnade på egen begäran styreslen, och vi tackar dem för deras insatser. Istället fick vi två nya mdelemmar i styrelsen, Carina Hedin och Dick Björklund, vi hälsar dem välkommna. Övrig förändrin blev att Carina NIlsson, som tidigare varit ersättare blev ordinarie ledamot. VId mötet antogs ett uttalande om bostadspolitiken i Sigtuna Kommun, uttalandet kan du läsa nedan.
 

"Vi vill utveckla – inte avveckla – hyresrätten!

 

Det är med oro vi läser ägardirektivet till SigtunaHem, där bolaget ska prioritera byggande av bostadsrätter och egna hem. Sigtuna kommun har ett ökande antal personer som flyttar till vår kommun. Ett mycket stort antal personer står idag i kö för att få en hyresrätt och det hinner gå många år innan man får en bostad. Barnen tvingas stanna kvar hos sina föräldrar betydligt längre än vad man önskar. Trångboddheten är redan stor och ökar till följd av detta, och med det ökar sociala problem och psykisk ohälsa.

I kommunens bostadsförsörjningsplan framgår att det fram tom 2025 ska byggas endast 16% hyresrätter av det totala bostadsbyggandet. Störst andel av nyproducerade bostäder planeras bli bostadsrätter (52%), vilket förefaller märkligt då det visat sig svårt att sälja nyproducerade bostadsrätter.

Målet är enligt ”Mål och budget” att locka hit personer med hög skattekraft. Vad ska hända med de personer som inte kan eller vill betala en stor summa för att få en bostad?

Ska de tvingas flytta från kommunen eller tvingas till trångboddhet?

Vi protesterar mot denna bostadspolitik, låt vårt bolag SigtunaHem fortsätta med det de är bäst på, bygga och förvalta hyresrätter. Kommunens nuvarande bostadspolitik riskerar att öka istället för att minska segregationen, en sådan utveckling tjänar ingen på.

Vår uppmaning till styrande politiker är:

  • öka byggandet av hyresrätter
  • planera för att våra unga ska kunna bo kvar i kommunen
  • utveckla bostadsområden som skapar trivsel och samhörighet
Det går inte att blunda för det faktum att många behöver och vill ha en hyresrätt, alla tusentals som står i kö visar tydligt det. Att bo i hyresrätt är inget andra klassens boende, det gäller bara att skapa trivsamma miljöer och möjlighet till gemenskap. På så sätt visar man att man bryr sig om människorna, det är så vi kan skapa ett trevligt och tryggt samhälle där människor mår bra."
 
Det var allt denna gång, var rädda om er och följ myndigheternas rekommendationer.
Vi önskar alla en skön och avkopplande sommar.
 

Hans Törnqvist

Ordförande

Hyresgästföreningen Sigtuna

 

 

Har ni frågor och funderingar som rör Hyresgästföreningens arbete - engagemang, boinflytande, bostadspolitik, förhandling m m - så är ni välkomna att höra av er till oss på e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 08 591 408 04 (endast telefonsvarare).