Skriv ut

 

 

Hyresförhandlingen om 2020 års hyror är avslutad.

SigtunaHem yrkade på 3,50% i höjning, ett yrkande som vi ansåg vara alldeles för högt.  Efter många turer kom vi slutligen överens om en höjning på 2,00%. Vi blev klara sent i december och enades då om att höjningen ska gälla från 1 februari. 

I skrivande stund har jag inte helhetsbilden klar hur denna höjningen ser ut jämfört med övriga i vårt län. När vi kom överens hade bara några enstaka tecknat avtal på 1,96%, så vi hamnade marginellt högre. Hade vi inte tecknat avtal på 2,00% så hade förhandlingen gått vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK). Vilket resultat vi då fått är omöjligt att veta, men det hade troligen inneburit fördröjning med ett avtal och retroaktiv höjning från januari.

 

 

Enligt vår uppfattning så har SigtunaHem idag en mycket god ekonomiskställning. Trots det så kommer idag signaler från SigtunaHem som säger att avtalet är för lågt och att det finns risk för att man nu tvingas sälja delar av sitt bestånd. Så här långt så har man inte sagt något mer om vilka och hur många fastigheter man eventuellt vill sälja. Vår förhoppning är givetvis att detta inte blir verklighet. Här nedan kan du läsa vad Fastighetschefen Bertil Hallbäck skrivit om detta.

Hans Törnqvist

Ordförande

Hyresgästföreningen Sigtuna

 

Bertil Hallbäcks text:

” SigtunaHem yrkade inför förhandlingen en hyreshöjning motsvarande 3,5 procent från 1 januari 2019.– SigtunaHems genomsnittliga hyreshöjning har de senaste fem åren varit ca 1,2 procent. Hyreshöjningarna har släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen och ger inte kostnadstäckning för att förvalta hyresfastigheter, säger SigtunaHems vd Göran Langer.– Med utgångspunkt från ägardirektivens satsningar på nyproduktion, ombyggnationer och social hållbarhet innebär detta sannolikt att vi måste sälja några fastigheter, fortsätter han.Har du frågor eller behöver ytterligare information, vänligen kontakta:Bertil Hallbäck
Fastighetschef SigtunaHem
08-591 796 34”
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Har ni frågor och funderingar som rör Hyresgästföreningens arbete - engagemang, boinflytande, bostadspolitik, förhandling m m - så är ni välkomna att höra av er till oss på e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 08 591 408 04 (endast telefonsvarare).