Stå upp för hyresrätten

Idag är allmännyttan hotad på många håll, och på flera ställen har man beslutat att bjuda ut allmännyttans bostäder för ombildning till bostadsrätter. Detta i en tid då det behövs fler, inte färre hyresrätter. Vi har kontaktats av personer som är oroliga då det i deras områden spridits påstående om att deras hus skulle vara på väg att säljas till privat hyresvärd, och att man måste ombilda deras bostäder till bostadsrätt för att stoppa detta. De som hört av sig har varit oroliga och sagt att de inte vill skuldsätta sig, men känner att de måste det för att inte få en ny och privat hyresvärd. Det är tyvärr en vanlig taktik att skrämma hyresgäster med ofta grundlösa påståenden om att deras bostäder kommer att säljas ut till någon privatvärd. Så för att undvika detta vill man ombilda till bostadsrätt. Hör du sådana påståenden i ditt område, så uppmanar jag dig till att kolla upp det med oss i HGF eller direkt med SigtunaHem. Vad vi vet så finns det idag inga planer på att sälja några av SigtunaHems bostäder till privatvärd.

 

 

 

Vi vet alla att det råder stor bostadsbrist, det löser man endast genom att bygga nya bostäder. Hyresgästföreningen arbetar för att det byggs nya bostäder där en del kan vara bostadsrätter, men är emot att hyresrätter ombildas. 

För den som vill bo i en bostadsrätt finns det redan goda förutsättningar för det utan ombildningar. I vår kommun finns det sedan lång tid bostadsrätter ute till försäljning, men efterfrågan har så här långt varit dålig. Samma scenarier ser vi även på andra håll i Stockholmsområdet, och en del bostadsrätter har man valt att ombilda till hyresrätter för att de inte gått att sälja. 

Vid ombildningar har det visat sig att de som varit mest drivande har varit de som snabbast sålt sina bostadsrätter. Det brukar också vara samma personer som tagit på sig att sitta i bostadsrättsföreningens styrelse, risken är alltså stor att man inom ganska kort tid behöva utse en ny styrelse. Något som de kvarboende kanske inte är så roade av, men en realitet som man bör beakta innan man säger ja till ombildning. För imorgon kanske det är just du som måste ta på dig det uppdraget fast du kanske inte kan eller vill.

Idag pratas det mycket om att göra bostadskarriär, ett uttryck som jag personligen starkt ogillar. Främst för att man genom att säga så signalerar att boende i hyresrätt skulle vara något dåligt. Den som säger så visar att han/hon ser ner på oss hyresgäster, och har man den synen är det inte konstigt att det finns områden med problem. I min värld finns det bara en typ av bostadskarriär, det är att få en egen bostad. Något som borde vara en mänsklig rättighet, och för att lösa det behövs allmännyttan.

Det sägs att det är skönt att äga sin bostad, men hur många äger i praktiken bostadsrätten eller villan/radhuset? På pappret står man som ägare, genom lagfart eller bostadsrättsbevis, men i praktiken så ägs bostaden till största delen av långivarna genom pantsättning. Först någon gång i framtiden kanske man lyckats lösa alla lån och då får man 100% eget ägande. Under tiden ska man bekosta allt underhåll, vilket periodvis kan handla om stora summor. Är du beredd att ta det ansvaret?

Innan du tar ställning till ombildning, bör du noga tänka igenom detta:

  1. Vill du skuldsätta dig, för att kanske kunna göra en vinst?
  2. Vill du själv stå för alla renoveringar i din bostad, och byte av spis, kyl och frys?
  3. Vill du vara solidariskt betalningsansvarig för alla underhållsreparationer på hela fastigheten?
  4. Och inte minst har du råd med det?
  5. Kan du tänka dig att sitta i styrelsen?
  6. Granska den ekonomiska planen noga, innan du säger ja till ombildning, ta hjälp om du behöver.
  7. Fundera också över om du direkt kan se något som redan idag är i behov av renovering. Så det inte kommer som en obehaglig överraskning.
  8. Lita inte blint på vad de som är drivande säger, du kan aldrig vara säker på att det stämmer. De kanske bara är ute efter att göra ett snabbt klipp, medan du själv kanske trivs och vill stanna många år framåt. När de lämnat kan du stå där med ”Svarte Petter”, med en fastighet som är i behov av kostsamma renoveringar.
  9. Om din plan är att stanna kvar i många år så bör du också fundera över vilka renoveringar som kommer på längre sikt. Detta kan tex handla om stambyte, omläggning av tak eller fönsterbyten. Sådana kostnader är stora och det måste man alltid ta höjd för i god tid innan behovet uppstår.
  10. Tänk även på att en bostadsrätt inte innebär att man äger sin lägenhet, man äger endast rätten att få bo i en lägenhet i bostadsrättsföreningens fastighet.

Slutligen att tänka på: Eget ägande är ingen dans på rosor

 

Hans Törnqvist

Ordförande

Hyresgästföreningen Sigtuna

 

 

Har ni frågor och funderingar som rör Hyresgästföreningens arbete - engagemang, boinflytande, bostadspolitik, förhandling m m - så är ni välkomna att höra av er till oss på e-postadressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på telefon 08 591 408 04 (endast telefonsvarare).